Deugden in School

Uw partner voor het Deugdenproject in school

logo deugdenproject

FAQ

Deugden, oud en stoffig, brave Hendrikken en brave Hendrina's. Nu, anno 2014?

Ja, ook nu. Deugden zijn van alle tijden en van alle samen-levingen. Zonder de inzet van deugden kunnen we niet samen-leven. Zelfs zo sterk is het. Woorden als rechtvaardigheid, moed, wijsheid en matigheid zijn óók van deze tijd. Hulpvaardigheid, loyaliteit, ijver, billijkheid. Allemaal levende begrippen, alleen het woord 'deugd' heeft een negatieve gevoelswaarde omdat vanuit de kerk deugden geëist werden, ook als dat onterecht of onbillijk was.

Welke deugden horen bij de huidige tijd? Anno 2014?

We kunnen samen gaan onderzoeken wat de deugden van de 21e eeuw zouden kunnen worden. Wat tot nu toe genoemd is, zijn: geduld met anderen en jezelf, mededogen, vertrouwen en verantwoordelijkheid. In 2008 in het boek en onderzoek: 'Nederland deugt' werd de top 15 van deugden genoemd die door jong en oud, man of vrouw en onafhankelijk van religie met elkaar gedeeld worden: 1 respect 2 rechtvaardigheid 3 betrouwbaarheid 4 liefde 5 zorgzaamheid, 6 wijsheid, 7 openheid 8 vreugde 9 matigheid 10 hoop 11 geloof 12 moed 13 doelgerichtheid 14 bescheidenheid 15 genade 16 vergevingsgezindheid.

Is het Deugdenproject een religieus programma?

Nee, het deugdenprojekt is niet aan een religie gebonden, juist het tegendeel. Het is wel zo dat alle zeven de hoofdreligies 325 deugden gemeenschappelijk hebben. Dus alle religies werken met deugden in verhalen, spreuken en gezegdes. Maar ook een humanist brengt deugden in praktijk en een atheïst ook en ook zij werken met verhalen, spreuken en gezegdes. Ook zij kennen liefde, vertrouwen en dienstbaarheid. Deugden zijn er al sinds de eerste mensen samen-leefden. Confucius, Plato en Aristoteles hadden het al over deugden, een deugdzaam leven en levensgeluk.

Je moet... behulpzaam zijn.. Je zult.... dienstbaar zijn. Je moet... gehoorzamen. Je zult...vriendelijk zijn..... Vreselijk, toch?

Juist in het deugdenproject doen we iets anders. We laten volwassenen en kinderen zich realiseren wat hun hoogste waarden zijn, welke deugden zij het belangrijkste vinden. En hoe denken anderen er over? We staan stil bij HOE je een deugd in praktijk brengt, welk gedrag er bij kan horen. We reflecteren op situaties waarin iets niet goed gaat en onderzoeken welke deugd is ingezet en niet werkte en welke dus mogelijk een volgend ekeer ingezet kan gaan worden. We onderzoeken welke deugden we vanzelfsprekend in huis hebben en welke voor ons een uitdaging zijn. We ontdekken hoe je innerlijke kompas uit gewoonte beslissingen voor je neemt en hoe je dat kunt beïnvloeden. Juist je individuele keuzes stellen we aan de orde en het waarom je doet wat je doet.

Contact gegevens

contactpersoon:

Willy Hensen
Ericastraat 58 
5271 KN St. Michielsgestel
(vlakbij 's Hertogenbosch)
073-5517063 of 06 40306739

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Theo Klungers

Theo Klungers

Trainer en coach deugdenproject

www.posicom.nl / #theoklungers

Over Theo

Willy Hensen

Willy Hensen_nieuw

Trainer en coach deugdenproject

www.emoveri.nl

Over Willy

Inloggen

U bevindt zich hier: Start Over deugden FAQ