Bouw bruggen

DEUGDEN: BRUGGENBOUWERS TUSSEN CULTUREN

DEUGDEN ALS INVULLING VAN WAARDEN EN NORMEN

VeeL opvoeders willen kinderen extra tools meegeven om de regie over hun eigen gedrag te ontwikkelen. Daarnaast willen opvoeders ook dat kinderen goed met elkaar kunnen omgaan en een moreel kompas ontwikkelen.

Gedrag wordt vooral subcultureel bepaald: de groep waar je bij hoort of waar je bij wilt horen of je juist tegen wilt afzetten. Dit gebeurt meestal impliciet en blijft dus onduidelijk. Onduidelijk, zeker voor kinderen en jongeren die thuis, op school en in onze maatschappij veel tegengestelde boodschappen ontvangen. Werken met de deugden en de vijf strategieën (manieren van omgaan met de deugden) geeft de noodzakelijke houvast en helderheid in de opvoeding en de omgang met elkaar. Het biedt duidelijke richtingwijzers in de opvoedkundige aanpak. Er zijn programma's voor school, gezin, kinderopvang, BSO, vrije tijd clubs en bedrijven.

Deugden sturen ons gedrag. Het gedrag verschilt per (sub)cultuur maar niet de onderliggende deugd: die is gelijk bv. de een vindt dat respect getoond moet worden door een hand te geven en met een glimlach elkaar aan te kijken terwijl een ander juist uit respect nederig een gebaar naar zijn hart maakt en buigt en vanuit respect juist niét in de ogen van een ander kijkt (het gebaar naar het hart betekent 'ik sluit jou in mijn hart!'). Respect is dus overal ter wereld in alle culturen van belang en alleen de manier waarop men het uit, verschilt per cultuur. De deugden die men nastreeft in het menselijke omgang zijn overal gelijk. Dáár zit dus ook volgens het deugenproject de sleutel voor samen-leven, de sleutel voor de samen-leving.

U bevindt zich hier: Start Over deugden Bruggenbouwen tussen culturen