'Yes' ouderavond

'YES' voor ouders

Iedere ouder wil graag het beste voor zijn kinderen. Iedere ouder wil graag dat het kind gelukkig wordt zowel persoonlijk als samen met de anderen en alle capaciteiten en mogelijkheden leert benutten. De deugdenaanpak versterkt het zelfvertrouwen.

Ieder kind wil graag duidelijk geleid worden in harmonie en rust en bij de ouders zien hoe je het leven gelukkig leeft met een positieve levenshouding. Ieder kind wil graag écht gehoord en écht gezien worden. De deugdenaanpak geeft eenvoudige handvatten.

Bij de deugdenaanpak is de ouder de duidelijke leider die de ontwikkeling van het kind volgt. Iedere ouder is verantwoordelijk voor een goed en warm thuisklimaat en de deugdenaanpak helpt hier bij.

Ouderavond(en)

In ouderavonden bieden we concrete handvatten voor de dagelijkse omgang met de kinderen waarbij u leert hoe u uw kind op een eenvoudige manier in zijn kracht kunt zetten waardoor het vol zelfvertrouwen 'YES' zegt tegen zichzelf, 'YES' kan zeggen tegen anderen en tegen school.

In een eerste bijeenkomst leert u de deugdenbril op te zetten en door het gedrag van uw kind(eren) heen de deugden te herkennen. U leert hoe u deze deugden kunt gebruiken in uw omgang met uw kind(eren). U leert de juiste momenten te zien en te benutten. U gaat aan de slag met 'gezinsberaad'.

Wanneer u meer wilt weten over de deugdenaanpak in uw gezin, dan kunt u in een vervolgavond leren hoe u duidelijke grenzen stelt en heldere consequenties vaststelt samen met het kind. U ontdekt hoe herstelgedrag helpt om in je kracht te blijven en meer rust en harmonie in het gezin brengt. 'De lente breekt aan in mijn gezin'. 'We zijn veel flexibeler geworden'. 'Er is meer begrip onderling ontstaan'. 'We hebben meer plezier samen en het gezinsberaad is gewoon een uitkomst. We zijn er ook altijd allemaal'.

Er is ook een bepaalde techniek om bij problemen te gebruiken. Deze kan iemand in één avond leren toepassen.

Waarom 'YES ouderavond(en)' ?

meisje karate1'Iedereen is geboren om verschil te maken' (Alberto Volloldo 2004)

Verschil maken met al je capaciteiten en mogelijkheden. Ouders hebben tot taak 'deze diamant' van ieder kind te zien en bewust te maken. Ouders hebben ook de opdracht de (pré) pubers te leren het heft vol zelfvertrouwen in eigen hand te nemen.

Hoe zou de wereld er (gaan) uitzien als iedereen kan zeggen:

Ik zeg 'Yes' tegen mezelf met al mijn capaciteiten. Ik zeg 'YES' tegen al mijn mogelijkheden. Ik zeg 'Yes' tegen de ander met al z'n mogelijkheden. Ik zeg 'Yes' tegen school. Ik zeg 'Yes' tegen vrienden. 'Yes' nádat ik weet én voel dat dit voor mij 'oké' is. Dat het voor anderen ook óke'is. Omdat ik weet en voel dat ik iets goeds bijdraag aan de wereld zodat we er samen een betere wereld van maken!

Je gaat jezelf en anderen met een andere bril te zien. Het zelfvertrouwen neemt toe en het vertrouwen in anderen. Gedrag verandert positief. Je leidraad wordt: 'Wat kan ik aan de wereld geven met mijn talenten en mogelijkheden?'

Centrale vragen zijn:
Wie ben ik? Diep van binnen...... Wie is de ander? Diep van binnen......

De 'Yes' ouderavond wordt vormgegeven door gebruik te maken van karaktereigenschappen - deugden en de strategieën van het deugdenproject. De 'YES' ouderavond heeft het meeste succes als ook de school de deugdenaanpak schoolbreed uitvoert. Zowel school als ouders gebruiken dan dezelfde 'taal' om kinderen leiding te geven in hun ontwikkeling en hun gedrag.

WAT IS DE 'YES-AANPAK' IN SCHOOL?

Het team van leerkrachten/docenten past de grensverleggende methode toe van de 'Yes-dag' in hun dagelijkse communicatie met de leerlingen en collega's. Het motto: 'Kijken door en deugdenbril, maakt een wereld van verschil' brengen ze in al hun lessen in praktijk en stimuleren hun leerlingen hetzelfde te doen, zowel naar elkaar als bij het leren. Je stimuleert de leerlingen om steeds bewuste keuzes te maken: 'YES' te zeggen en ernaar te handelen. Hoe dit te doen met de leerlingen? Dat leren leerkrachten en docenten in de drie 'Yes-dagen'.

WAT ZIJN DE DRIE 'YES-DAGEN' VOOR LEERKRACHTEN-DOCENTEN?

De 'Yes' dagen voor leerkrachten-docenten zijn twee dagen waarin de leerkracht-docent leert de vijf strategieën in te zetten bij het werken met de deugden. Aansluitend één dag om deze aanpak concreet te vertalen naar een passende aanpak voor eigen school en klas zowel in PO als in VO.

U bevindt zich hier: Start Ons Aanbod Ouderavonden Ouderavond