Train het zelfvertrouwen

Yes-dag

'Yes-dag' voor jongeren en/of 'yes-dagen' voor leerkrachteN-docenten

'YES-DAG' VOOR JONGEREN?

VOOR WELKE KINDEREN IS DE 'YES-DAG'?

Voor groep 7-8 Basisonderwijs en groep 1-2 Voortgezet Onderwijs: onze onzekere prepubers en pubers.

WAAROM EEN 'YES-DAG'VOOR JONGEREN?

'Iedereen is geboren om verschil te maken' met al zijn capaciteiten en mogelijkheden. Opvoeders hebben tot taak de 'diamant' (het potentieel) van ieder kind te zien en te laten schitteren.

En dan staat de (pre) puberteit voor de deur: een lichamelijke en emotionele ontwikkeling die voor heel wat kinderen veel onzekerheid en eenzaamheid brengt. Met vragen als: Wie ben ik? Ben ik leuk? Ben ik mooi? Willen anderen met mij omgaan? Met overtuigingen als: 'Ik ben lelijk'. 'Ik ben te dik'. 'Niemand vindt me leuk'. 'Ik hoor er niet mij.' 'Ik kan ook niks.' 'Ik ben een slappeling.' 'Niemand houdt van me.' 'Niemand snapt me'. 'Stomme kleren'. 'Stomme schoenen'. 'Stomme ouders heb ik'.  En tegelijkertijd leiden onderlinge uitsluitingen en pesterijen tot meer agressie of tot zich terugtrekken in eenzaamheid, depressie en zelfs tot zelfmoordwensen en - pogingen toe.

Hoe zou de wereld er uitzien als iedereen, ook de puber, kan zeggen:

meisje karate1'Ik zeg 'Yes' tegen mezelf met al mijn talenten en mogelijkheden. Ik zeg 'Yes' tegen de ander met al zijn talenten en mogelijkheden. Ik zeg 'Yes' tegen school, ook als het moeilijk is. Ik zeg 'Yes' tegen vrienden. "Yes' nadát ik weet en voel dat het effect van wat ik doe, goed is. Niet alleen voor mezelf maar ook voor anderen en voor de wereld. Ik laat míjn diamant schitteren en lever mijn bijdrage aan een betere wereld'.

WAT IS DE 'YES-AANPAK'VOOR JONGEREN?

De 'Yes' dag is een grensverleggende methode die vooral wordt ingezet om jezelf en anderen te gaan begrijpen. Je krijgt inzicht in je karakter waarom je doet wat je doet en je ervaart dat je steeds keuzes maakt en ook steeds keuzes hebt.

Door spelletjes af te wisselen met groepsopdrachten, individuele opdrachten en serieuze gesprekken worden leerlingen uitgedaagd om zichzelf en anderen met een andere bril te zien. De kinderen leren elkaar op een dieper niveau écht kennen. Het zelfvertrouwen én het vertrouwen in de ander neemt toe. Gedrag verandert positief.

De leidraad wordt: 'Wat kan ik aan de wereld geven?'

Centrale vragen zijn:
Wie ben ik? Diep van binnen...... Wie is de ander? Diep van binnen......

De 'Yes' dag wordt vormgegeven door gebruik te maken van karaktereigenschappen/deugden en de strategieën van het deugdenproject.

Opbrengst: de jongeren hebben zichzelf en elkaar op het diepste niveau ontmoet. Ze hebben elkaar beter leren kennen waardoor uitsluiten en pesten vermindert of verdwijnt.

WAT IS DE 'YES-AANPAK' IN SCHOOL?

Het team van leerkrachten/docenten past de grensverleggende methode toe van de 'Yes' dag in hun dagelijkse communicatie met de leerlingen en collega's. Het motto: 'KIJKEN DOOR EEN DEUGDENBRIL, MAAKT EEN WERELD VAN VERSCHIL' brengen ze in alle lessen in praktijk en stimuleren hun leerlingen hetzelfde te doen, zowel naar elkaar als bij het leren. Het hele docententeam stimuleert hun leerlingen om bewuste keuzes maken en ernaar te handelen.

WAT ZIJN DE DRIE 'YES' DAGEN VOOR LEERKRACHTEN-DOCENTEN?

De 'Yes' dagen voor leerkrachten-docenten zijn twee dagen waarin de leerkracht-docent leert de vijf strategieën in te zetten bij het werken met de deugden in de klas in de omgang met de leerlingen. Aansluitend één dag om een concreet stappenplan te maken passend bij eigen vakgebied(en).

Opbrengst: De leerkrachten-docenten kunnen meer 'YES' zeggen tegen zichzelf, tegen hun collega's, tegen hun leerlingen. Ze hebben zich de strategieën eigengemaakt en passen ze toe in de dagelijkse omgang met de leerlingen. De leerkrachten-docenten staan model zodat ook leerlingen volgen in het 'Yes' zeggen tegen zichzelf met alle talenten en mogelijkheden, het 'Yes' zeggen tegen hun klasgenoten met hun talenten en mogelijkehden.

U bevindt zich hier: Start Ons Aanbod Trainingen Yes-dag